Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
54 éve hunyt el Vitéz Nagybány
  2011-02-09 18:53:40, szerda
 
  54 éve hunyt el Vitéz Nagybányai Horthy Miklós

barikad.hu
2011, február 9 - 14:10


Ezen a napon, 1957. február 9-én hunyt el 54 évvel ezelőtt a portugáliai Estorilban az egyik legnagyobb magyar, és a huszadik század - túlzás nélkül - legnagyobb magyar államférfia, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úr, a Legfőbb Hadúr.
Cikk Front kép - 280x185:

Ezen a napon, 1957. február 9-én hunyt el 54 évvel ezelőtt a portugáliai Estorilban az egyik legnagyobb magyar, és a huszadik század - túlzás nélkül - legnagyobb magyar államférfia, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó úr, a Legfőbb Hadúr.

Kornis Gyula filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a következőket írta a kormányzóról Budapestre való bevonulásának huszadik évfordulóján:

Több, mint két évtizede annak, hogy Otranto hőse a novemberi ködből az agyongyötört nemzet szemében szinte misztikus látomásként vonult be fehér lován a tőle szervezett új nemzeti hadsereg élén az ország fővárosába, hogy keblére ölelje a négy kínos esztendőn keresztül hősiesen küzdő, azután megcsalt, majd megalázott nemzetnek fiait, erőt és hitet öntsön beléjük, a bűnösöket megfenyítse, s a megtérteknek megbocsásson. Rendületlen hivatástudattal s a nemzet örömujjongásától kísérve vállalta a legsúlyosabb, legfelelősségteljesebb feladatot: a kegyetlenül körülcsonkított és kifosztott magyar nemzeti államnak a romokból való újjáépítését, elsősorban a jog és törvény uralmának megteremtését.

Horthy Miklós 1868. június 18-án született Kenderesen közép birtokosi család ötödik gyermekeként. Alapiskoláit Kenderesen és Debrecenben, gimnáziumi tanulmányait Sopronban végezte, ahol eltökélt szándéka lett, hogy haditengerész-tisztnek tanul tovább.1882-ben a birodalom egyik elit iskolájába tizenötszörös túljelentkezés közepette a Fiumei Haditengerészeti Akadémiájára nyert felvételt, melyben a négy év tanulmányi idő alatt további egyharmad hallgató morzsolódott le. Tanulmányai során a gyakorlati tárgyak a testnevelés és nyelvérzéke jelentették erősségeit. Tökéletesítette magával hozott német és francia tudását, felvette az angol nyelvet, ill. tűrhetően megtanult olaszul és horvátul, mely nyelveknek a későbbiekben igen nagy hasznát vette.

Az akadémia sikeres elvégzése után 1886 október 7-én avatták II. osztályú tengerész hadapróddá és kezdte meg tényleges szolgálatát az S.M.S. Radetzky háromárbocos fregatton, mely rövidesen a ,,Téli Hajóraj" kötelékében harcfeladatot látott el a Kréta - szigeti görög-török konfliktus kapcsán.

Tehetségét, rátermettségét bizonyítja, hogy a béke éveiben is viszonylag gyorsan lépett elő beosztásaiban és rendfokozataiban. A tiszti vizsga letétele után 1889-ben I. osztályú tengerész hadapród, 1890-ben sorhajózászlós, tíz évvel később I. osztályú sorhajóhadnagy, 1909-ben korvettkapitány, 1911-ben fregattkapitány, 1913-ban már sorhajókapitány. Ezalatt több hadihajón szolgálva bejárta a világ tengereinek nagyobb részét. Példás feladatellátásaira, kiváló szolgálati teljesítményére elöljárói hamar felfigyeltek, melyet röviden maga a flotta főparancsnoka, gróf Montecuccolli altengernagy röviden csak így minősített: ,,Horthy haditengerészetünknek egyik legjobb, legderekabb tisztje." Az uralkodó I. Ferenc József Ausztria Császára és Magyarország apostoli Királya maga mellé vette és haditengerészeti szárnysegédjévé nevezte ki, mely tisztségét annak lejárta után - további egy évvel - az I.VH. kitöréséig, meg is hosszabbított. Ez utóbbi beosztása Horthynak módot adott arra, hogy az udvar belső életét és a nagypolitikát érintő beszélgetések fültanúja legyen, így naprakészen tájékozottá válhatott a birodalom külső és belső törekvései, valamint az állami funkciói területén.

A hadüzenet szabadsága alatt érte. Az uralkodótól tényleges hadibeosztást kért, így nyomban átvehette a Polában állomásozó IV. csatahajó osztály zászlóshajójának, az S.M.S. Habsburg parancsnoki hídját, mely egység akkor védelmi feladatokat látott el. A tengerre visszatért kapitány viszont harcolni akart, így kijárta hogy a még az évben 1914 decemberében Fiumében átadásra került legnagyobb teljesítményű és legmodernebb gyorscirkáló egy ,,igazi veszedelmes támadóegység" a Novara első parancsnoka lehessen.

Kezdetben több önálló vállalkozást, portyákat és egyéni felelősségű harcászati feladatot vitt sikerre, majd Olaszország hadba lépése után (1915. máj. 23.), annak keleti partjait támadó Cs. és Kir. Flotta jobbszárnyát vezette.

Nagy napjára az otrantói tengerszorosban, 1917. május 14-15. éjjelén került sor. Cirkáló rajának élén azt a feladatot kapta, hogy mérjen váratlan csapást az említett térségben fenntartott antant tengerzárra, mely működtetését és védelmét egy külön erre a célra szervezett ,,Első Szövetséges Flotta" (brit-francia-olasz) látta el. A hadművelet titkos tervezésében maga a feladatot végrehajtó Horthy Miklós sorhajókapitány is részt kapott. A vállalkozást az eredeti terv szerint három gyorscirkálóval és két rombolóval, három tengeralattjáró és egy repülőosztály fedezetével hajtotta végre. A tengerzárat határozott manőverekkel és tűzcsapásokkal órák alatt felszámolta, ezzel szabaddá téve az utat a nyílt tengerek irányába saját erőink számára, majd foglyokat ejtve, kötelékévek visszaindult bázisa irányába. A megdöbbent, letaglózott, későn riasztott szövetséges flotta, a maga jelentős túlerejével megpróbálta elvágni a visszafelé vezető utat, de Horthy a menekülés helyett, velük szembefordulva azonnal felvette a harcot, mellyel kialakult az I. világháborúban a Földközi - tenger körzetében a szembenálló hadihajók által vívott legnagyobb ütközet. A hevessé vált küzdelemben maga Horthy sorhajókapitány is súlyos sebesülést szenvedett, de nem engedte magát segélyhelyre szállítani. A Novara cirkáló parancsnoki hídját soha el nem hagyva, magát hordágyra erősíttetve vezette tovább a csatát, míg az ellenség dél tájban vissza nem vonult. E történelmi értékű győzelem nem csak Horthy Miklós sorhajókapitány haditengerész parancsnoki tevékenységének, hanem az 1914-18-as háborúban Ausztria-Magyarország haditengerészeti tevékenységeinek csúcspontját is jelenti. Annál nagyobb volt az erkölcsi eredmény: a Flotta ismét kezdett hinni önmagában és az ellenség is megtanulta respektálni.

A világtörténelemben ez volt az első olyan tengeri hadművelet, melyben a szemben álló tengeri erők valamennyi fegyverneme (felszíni egységek, tengeralattjárók, repülők stb.) egyidejűleg kerültek alkalmazásra.

Horthy otrantói teljesítménye minden kétséget kizáróan igazolja, hogy a hadművelet tervezése, szervezése, illetve annak közvetlen vezetése során valódi hadvezéri képességet reprezentált. Ennek megfelelő volt későbbi előmenetele. Sebesülése súlyosnak bizonyult, kórházba került, több műtéten is átesett. Felgyógyulása után 1918. február 01-én az S.M.S. Prinz Eugen csatahajó parancsnoki posztjára helyezik, majd még annak a hónap végén február 27-én az uralkodó IV. Károly király kinevezi az Osztrák-Magyar Hadiflotta főparancsnokává, egyidejűleg ellentengernaggyá lépteti elő.

1918. október 27-én IV. Károly Császár és Király a szárazföldön elszenvedett vereségek hatására fegyverszünetet kért, ezzel a Monarchia vesztesként fejezte be a háborút. Horthy számára ez valóban összeomlás volt. Fegyelmezett katonaként a helyén maradt és teljesítette a számára legfájdalmasabb uralkodói parancsot: ,,a hajóhad átadását", melyet alakias zászlólevonás (kürtjel, díszsortűz és a himnusz hangjai) közepette a Viribus Unitis csatahajó fedélzetén 1918. október 31-én napnyugtakor adott át a délszláv nemzeti tanácsnak. A hajóról annak díszlobogójával és Ferenc József arcképével távozott.

Másnap, november 1-jén az uralkodó a flottától távozó valamennyi hivatásos tisztet rendfokozatában eggyel előléptetett, így Horthy Miklós volt főparancsnokot is altengernaggyá.

Közös haditengerészetünknél, tanulmányi idejével együtt, egyhuzamban több mint 36 évet szolgált tisztességgel, hittel és becsülettel.

A vesztes háború és a Monarchia széthullása, Magyarországot sújtotta a leginkább. A kíméletlen és igazságtalan imperialista békediktátum eredményeként nemcsak közös hadiflottánk, de tengerpartunk valamint a teljes kereskedelmi tengerészünk is odaveszett, így a sors kényszere alatt Horthy Miklós altengernagy szokatlan és azóta is vitatott pályafutásnak nézett elébe.

Egyenruhájában maradva kezdte meg további küzdelmes, merőben más irányú tevékenységét, immár a maradék magyar szárazföldön. Haladéktalanul a Nemzeti Hadsereg élére állva igyekezett megakadályozni országunk további kifosztását, az általános zűrzavar eszkalálódását.

1920. március1-én a Magyar Királyság kormányzójává választották. Kormányzósága alatt vezetésével, a harmadára zsugorított, kifosztott országunk életét rövid idő alatt újjászervezték, felépítették gazdaságát, felvirágoztatták állami létét. Közép és felsőfokú oktatási rendszerünk ekkor került a világ élvonalába. Hathatós segítségével beindult a Magyar Duna - Tengerhajózás, ezáltal elszigetelt gazdaságunk újból bekerült a nagyvilág vérkeringésébe. Egyszóval talpra állította az országot. Bár egykori területeink - többségében magyarok által lakott - részeit a németek segítségével szerezte vissza hazánknak, nem vált azok feltétlen kiszolgálójukká. Többször is nézeteltérésbe került, ellent mondott Hitlernek, amit abban az időben nem sokan mertek megtenni. Végül az újból kialakult világháborús körülmények között - hasonlóan a többi európai kis és közép hatalmakhoz - neki sem sikerült az ország szuverenitását teljes mértékben megőrizni, így annak területe hadszíntérré vált. Államfői tisztségét 1944 októberéig töltötte be. A háború végét családjával német, majd szövetséges fogságban töltötte. A szövetséges hatalmak nem emeltek vádat ellene. Sem a Nürnbergi Nemzetközi Bíróság, sem Sztálin sem a bécsi székhelyű Simon Wiesenthal központ nem tekintette őt bűnösnek.

Horthy Miklós lehetett bármilyen ellentmondásos személyiség, továbbá mint politikusnak és államférfinak lehettek hibái, de igazi tengerész, és mint ilyen, bátor és merész, rámenős tiszt volt, aki mindenkor hazája érdekeit tartotta szeme előtt.

Élete hátralévő éveit kényszerű emigrációban töltötte, 1957. február 9-én a portugáliai Estorilban hunyt el.

Végakaratát a Magyar Tengerészek Egyesülete teljesítette, mely elhatározásával, szervezésében és gyakorlati végrehajtásával - családja engedélyével, a magyar kormány hozzájárulásával és sok magánszemély támogatásával - hazahozta földi maradványait és 1993. szeptember 4-én ünnepélyesen nagy nyilvánosság előtt Kenderesen (hazai földbe) a családi kriptába újra temette. A helyszín azóta zarándokhely.

vitezirend.com - bibl.u-szeged.hu - barikad.hu


http://barikad.hu/54_%C3%A9ve_hunyt_el_vit%C3%A9z_nagyb%C3%A1nyai_horthy_mikl%C3% B3s-20110209
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tengeralattjárók, hozzájárulásával, haditengerészeti, felvirágoztatták, zászlóshajójának, örömujjongásától, tevékenységeinek, rendfokozataiban, végrehajtásával, sorhajókapitány, elhatározásával, tevékenységének, díszlobogójával, teljesítményére, legfájdalmasabb, fregattkapitány, tengerszorosban, tökéletesítette, kiszolgálójukká, gyorscirkálóval, körülcsonkított, szárnysegédjévé, tengeralattjáró, főparancsnokává, hivatástudattal, fegyverszünetet, rendfokozatában, korvettkapitány, nézeteltérésbe, sorhajózászlós, magyarországot, újjászervezték, haladéktalanul, túljelentkezés, rátermettségét, eszkalálódását, portugáliai Estorilban, egyik legnagyobb, huszadik század, következőket írta, kormányzóról Budapestre, novemberi ködből, agyongyötört nemzet, tőle szervezett, ország fővárosába, négy kínos, bűnösöket megfenyítse, megtérteknek megbocsásson, nemzet örömujjongásától, kegyetlenül körülcsonkított, romokból való, birodalom egyik, Vitéz Nagybány, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzó, Legfőbb Hadúr, Cikk Front, Kornis Gyula, Magyar Tudományos Akadémia, Horthy Miklós, Alapiskoláit Kenderesen, Fiumei Haditengerészeti Akadémiájára, Téli Hajóraj”, Ferenc József Ausztria Császára, Első Szövetséges Flotta”, Prinz Eugen, Osztrák-Magyar Hadiflotta, Károly Császár, Viribus Unitis, Ferenc József, Nemzeti Hadsereg, Magyar Királyság, Magyar Duna, Nürnbergi Nemzetközi Bíróság, Simon Wiesenthal, Magyar Tengerészek Egyesülete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bella István: Zsoltár  Esti kép  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  802 esztendeje, 1222. április ...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Esti kép  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Esti kép  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 26  Gondolatok az életről és szere...  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Beney Zsuzsa  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Egyszerűen  Föld napja április 22  Búzaszentelés  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes esti időtöltést  képre írva  Két tekintet van  Az elfogadásnak...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  A fák lelke  Az Európai Unió is foglalkozik...  Palóc Grand Canyon  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Pillangó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Szép estét kedves látogatóimna...  Viharban csak az a fa marad ál...  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  A fák lelke 
Bejegyzés Címkék
portugáliai Estorilban, egyik legnagyobb, huszadik század, következőket írta, kormányzóról Budapestre, novemberi ködből, agyongyötört nemzet, tőle szervezett, ország fővárosába, négy kínos, bűnösöket megfenyítse, megtérteknek megbocsásson, nemzet örömujjongásától, kegyetlenül körülcsonkított, romokból való, birodalom egyik, gyakorlati tárgyak, angol nyelvet, későbbiekben igen, akadémia sikeres, béke éveiben, tiszti vizsga, világ tengereinek, flotta főparancsnoka, udvar belső, nagypolitikát érintő, birodalom külső, állami funkciói, hadüzenet szabadsága, uralkodótól tényleges, tengerre visszatért, évben 1914, otrantói tengerszorosban, feladatot kapta, említett térségben, külön erre, célra szervezett, hadművelet titkos, feladatot végrehajtó, eredeti terv, repülőosztály fedezetével, tengerzárat határozott, nyílt tengerek, maga jelentős, visszafelé vezető, menekülés helyett, szembenálló hadihajók, hevessé vált, 1914-18-as háborúban, erkölcsi eredmény, első olyan, szemben álló, hadművelet tervezése, hónap végén, szárazföldön elszenvedett, helyén maradt, számára legfájdalmasabb, hajóhad átadását&#8221, himnusz hangjai, délszláv nemzeti, hajóról annak, flottától távozó, vesztes háború, teljes kereskedelmi, sors kényszere, maradék magyar, általános zűrzavar, harmadára zsugorított, világ élvonalába, nagyvilág vérkeringésébe, németek segítségével, újból kialakult, többi európai, ország szuverenitását, háború végét, szövetséges hatalmak, bécsi székhelyű, magyar kormány, családi kriptába, helyszín azóta, tengeralattjárók, hozzájárulásával, haditengerészeti, felvirágoztatták, zászlóshajójának, örömujjongásától, tevékenységeinek, rendfokozataiban, végrehajtásával, sorhajókapitány, elhatározásával, tevékenységének, díszlobogójával, teljesítményére, legfájdalmasabb, fregattkapitány, tengerszorosban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.